Aquest març, em varen consultar l’opció de consumir xii-taques en cru. Exactament: “Hola Enric, es poden menjar els bolets shitake cruus o macerats amb Tamari, llimona…etc”. El comentari, a peu d’un article del bloc, em va passar desapercebut….fins avui. L’hi he fet una curta resposta però voldria afegir més dades.
Els japonesos, els reis del sashimi, no consumeixen xii-taques en cru. No conec sashimi de xii-taque. Que jo conegui, sempre els hi fan un tractament amb calor. Pot ser reduït a una escaldada durant 1-3 minuts, la qual cosa permet preparar un excel·lent nagiri de xii-taques.
El més proper és l’escabetx i el marinat. Tinc un llibre d’escabetxos i marinats japonesos (Tsukemono),
d’on vaig extreure la recepta d’un senzill i deliciós marinat de xii-taque. El detallo:
- En una cassola de nansa (va millor) hi escalfem 60 ml de dashi (podeu fer servir caldo vegetal molt lleuger), 10 ml de mirin i 10 ml de sake. Just abans d’ebullició, hi coem 200 g de xii-taques tallats a llesques primes (8-10 per bolet) i sense la cama. Coeu-los uns pocs minuts (3-5)
- Coleu i disposeu els bolets en un bol. Afegiu 20 ml de salsa de soja i barregeu. Amaniu amb unes gotes de llimona i el resultat de picar ben fi una llesca de la part groga de la pell (sense gens de blanc).
- Podeu servir o guardar en fred unes poques hores.
Desitjo que ho proveu i us agradi
em fa ganes fer.ho!!