Floridures en llavors: ‘Damping Off’

Se’m fan floridures en la safata del planter!!! La pregunta acostuma a anar associada amb certa alarma. I sovint tenen raó: la majoria d’infeccions fúngiques en plantes recent germinades acaben malament. Acaben malament si no fem res. Per que solució en hi ha. I senzilla.

floridures floridures

La majoria de floridures que apareixen sobre el substrat de cultiu acostumen a desenvolupar-se en safates excessivament humides (reg massa freqüent), safata amb coberta protectora, safates amb massa llavors per forat, o en habitacions amb poc moviment d’aire.

Sovint, però, estan generades per fongs específics, que parasiten el planter en els primers dies de naixença. Les espores del fong són en el terra (mal desinfectat), germinen per la presencia de les rels, les parasiten i maten el planter. Si veieu que la planteta jove, es comença a inclinar i cau, i en estirar-la es trenca la part exterior de la tija i només resta un filet interior (els vasos conductors) és que teniu la malaltia instaurada. És el que es diu. en anglès, damping off (no en conec cap denominació en català). Si no feu res, en pocs dies totes les plantes moriran.

Que fer si teniu floridures d’un tipus (degut a massa humitat) o per damping off?. En primer lloc, poseu les safates en un lloc on hi hagi més corrent d’aire, lleugera, una mica ventilades. Regueu NOMÉS per sota, mai mullant les plantes. Tercer, i més meravellós, empolvoreu les plantes i terra amb canyella amb pols !!.

floridures

floridures
Safata, substrat i plantetes amb canyella per sobre

Efectivament, amb una mica de pols de canyella. Potser no curi totes les plantes infectades però us ajudarà molt, i evitarà que s’escampi a la resta de plantetes de la safata. I en salvareu la majoria.

Ara, recordeu que cal canviar les condicions d’humitat, el reg i, emprar terra ben desinfectada……

Enric Gràcia

4 thoughts on “Floridures en llavors: ‘Damping Off’

    1. No és gens recomanable consumir xii-taques crus, tampoc macerats en vinagre o suc de llimona. Cal cuinar-los o escabetxar-los. El sashimi de xiitake també es tracta amb calor: 1-3 minuts en ebullició prèvia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.