EXPLICACIÓ PRÈVIA

Aquest llibre es publica 30 mesos, dos anys i mig, més tard del que s’havia anunciat. En el retard hi han influït diverses raons.

La més important és un error de càlcul. Vaig presentar el projecte de publicació del llibre a un micromecenatge a finals de tardor del 2013. En tenia escrit la pràctica totalitat. Hi descrivia 260 espècies, les més corrents. El mes de novembre, amb tot preparat per començar a difondre el projecte mitjançant Verkami, vaig fer la prova del llibre en l’exposició de bolets del Maresme, a Mataró. El resultat va ser molt decebedor, ja que un bon nombre dels bolets exposats no eren entre les 260 espècies tractades en el llibre. Es veritat que l’objectiu era tractar els bolets bàsics, però no trobar espècies en el llibre generava una excessiva sensació de poca utilitat. També és veritat que no ens podíem referir a totes les espècies, però si que calia poder comparar entre les més corrents. No podia ser que en el llibre es tractessin 6 lleteroles i en l’exposició n’hi haguessin més de 10. Per tant calia que el llibre tractés moltes més espècies de les que estaven previstes: un gran error de càlcul.

El projecte de micromecenatge va tenir molt bona acceptació. En acabar el període de la seva presentació es varen recollir força més diners dels previstos. Va ser en aquest moment, gener de 2014, quan em vaig dirigir a tots els mecenes per informar-los que ajornava la publicació per augmentar el contingut del llibre. Un retard que tampoc ha estat senzill.

En el projecte inicial vaig tenir un recolzament notable de diverses associacions micològiques. Una, ASMICAS, que te la seu central a Castelló. Els seus membres són en bona part els responsables que finalment el llibre que teniu entre les mans tracti també els bolets del País Valencià i, per extensió, també els de les Balears: Més espècies de bolets tractades, més extensió de llibre, més temps de redacció i de revisió.

En els darrers dos anys, alguns grups taxonòmics han vist alterada la seva ordenació tradicional deguda als avenços facilitats per la sistemàtica molecular. Un bon exemple en són els mataparents, la majoria inclosos en les Boletals, que han vist augmentar extraordinàriament el nombre de gèneres. En el llibre hi trobareu la sistemàtica actualitzada fins a la data d’entrada en premsa, però també un índex amb els sinònims més utilitzats.

En aquest moment el llibre tracta més d’un miler d’espècies. Hem diferenciat les espècies més corrents de les rares o molt rares.

Lamentem el retard i desitgem que ara el llibre sigui útil.

Enric Gràcia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.