⇐ Torna a Dades

 

Enric GràciaVaig néixer a Blanes (La Selva, Girona), l’any 1952. Hi vaig viure fins els 14 anys. Aleshores vaig anar a Terrassa (Vallés Occidental, Barcelona) (de on eren originaris els meus pares) per a completar els meus estudis de batxillerat, i finalment vaig anar a petar a Barcelona. Hi vaig estudiar Ciències Biològiques a la Universitat de Barcelona (1970-1975) per a, posteriorment, entrar-hi a treballar como a professor, fins el 2013. He passat per diversos nivells acadèmics fins a la categoria de Professor Titular (1986-2013), categoria amb la que vaig cloure la meva vida acadèmica.

Un cop acabada la carrera vaig estudiar medicina, estudis que m’han estat molt útils en la meva vida personal i professional. No vaig completar aquesta llicenciatura i em vaig decantar per acabar la tesina en Micologia (1978) i, posteriorment, la tesis doctoral (1981), també en Micologia.

M’he casat, només una vegada, fa més de 35 anys amb l’Elena, i hem tingut dos fills, Anna (metgessa de 35 anys) i Àlex (aparellador, de 32). Visc entre Planoles (Ripollès) i, cada cop menys, Barcelona.

En el camp professional de la micologia he escrit articles científics (una trentena), he participat en conferències de divulgació en el món dels fongs ( més de 150), en congressos de micologia nacionals (una vintena) e internacionals (un nombre similar)

He participat en la redacció de llibres d’autors múltiples (Història Natural dels Països Catalans), i he escrit llibres i altres publicacions de divulgació, especialment de micologia (Caçadors de Bolets. La guia; Puc sembrar rovellons al meu jardí?. Respostes a 150 preguntes sobre bolets )

He participat en divulgació de temes micològics en la premsa, revistes, radio (2 anys en Radio 4: “El Cistell”) i en televisió ( 11 anys, 109 programes, TV3:”Caçadors de bolets”).

He guanyat el premi al disseny del Jardí Botànic de Barcelona per al Ajuntament de Barcelona, i a la “Emprenedoria” (2005) per la Diputació de Lleida. He estat finalista en el premi a l’Emprenedor (2006) organitzat per Barcelona Activa, depenent de l’Ajuntament de Barcelona.

Soc primordialment micòleg aplicat, de fet Micologia Aplicada i Micologia son les assignatures que he impartit majoritàriament en la UB, i la especialitat en la que he desenvolupat el meu treball durant els darrers 30 anys. En aquest àmbit he treballat en camps molt diversos. Hem vaig iniciar amb el cultiu de fongs micorízics, centrant-me en el cultiu de rovellons. Aquesta activitat va cristal·litzar en una patent registrada pel cultiu d’aquests bolets.  Vaig fundar la primera empresa ( Micologia Forestal i Aplicada ) que produeix planter de “pins rovelloners” (els pins que produeixen rovellons), empresa que es van quedar tres alumnes meus i que s’ha internacionalitzat i segueix creixent avui dia. He treballat en l’estudi i realització de plantacions tofoneres i d’altres bolets (cep i reig, principalment). He participat en la creació del primer Museu de Micologia, i en dos Jardins de Micologia ( Madrid i Còrdova). He treballat en restauració de documents i arxius, i he dissenyat maquinària per a la neteja de manuscrits.

Vaig fundar, junt amb Ramon Arques, una empresa de cultiu de bolets, XOP-Conserves de Ponent. M’ha permès desenvolupar els meus coneixements sobre cultiu que han conduit a la definició d’un nou sistema de cultiu de bolets comestibles. I també altres facetes: Dissenyar olis aromatitzats amb bolets, formular conserves de bolets de qualitat i altres productes que estan a l’espera de comercialització. Avui és tancada.

Vaig fundar el BEMF, Banc de Fongs Comestibles i Medicinals , que manté una col·lecció de cultius a la UB. Soc president de l’Associació Professional de Cultivadors de Bolets de Catalunya.

Paral·lelament soc membre de la British Mycological Society, de la Swedish Mycological Society, de la Asociación Latinoamericana de Micologia i de l’Alpine Garden Society. He fet estades d’estudis micològics a Sri Lanka, Índia, Anglaterra, Grècia, Itàlia, França, Holanda, Portugal, Cuba, Marroc, Veneçuela, Xile, Panamà i Suècia. He participat en treballs d’ajuda a indígenes de Panamà i Bolívia, estudiant el cultiu de bolets autòctons per a la seva alimentació.

Actualment, soc regidor de medi ambient a Planoles (Ripollès), i conseller de medi ambient al Consell Comarcal del Ripollès. També formo part del consell executiu del Consorci de Espais Naturals del Ripollès (CEINR) i soc president de l’ADF- Vall de Ribes. Treballo principalment en boscos, i en posar a punt el Jardí Botànic del Centre de Biodiversitat de Planoles.

Estic redactant el llibre “Guia per visitar una exposició de bolets, i aprendre’n”, l’edició de la qual és finançada mitjançant micro-mecenatge (Verkami).

Segueixo sortint al camp a estudiar bolets, però també per a fer de guia de boletaires i micòlegs, primordialment estrangers. He tornat a emprendre els estudis de biodiversitat fúngica que vaig fer pel doctorat (mixomicets, a nivell mundial) i de macromicets del Ripollès.

Alhora, a Planoles, poso en pràctica diverses de les meves aficions personals, a part de la cerca de bolets, cultiu de plantes d’horta, fruits silvestres, jardineria, producció artesana de cervesa, vins i vinagres, elaboració de conserves, aliments fumats, preparar nous plats de cuina i escriure sobre aquests temes.

Enric Gràcia

Actualitzat a novembre de 2015.