Aquesta és la recepta actual amb la que elaborem a casa els rovellons confitats. Són per prendre directament o per guardar al rebost un cop pasteuritzats al bany Maria.
La recepta te dos orígens. La primera prové de Josep Carreras i López, soci de la SCM, que me la va facilitar el 27.09.00, durant una reunió micològica organitzada per l’associació Amics de la Micologia d’Esplugues a la Pobla de Lillet. La modificació de l’anterior procediment prové de la lectura del llibre de Juan Salvador Gayá, Cocina Alicantina de l’Editorial Sargantana.
Ingredients
- 1 kg de rovellons
- 1 litre d’oli d’oliva de 0.4º
- 300 ml de vinagre suau de poma o de vi blanc
- 4 fulles de llorer (millor lligades, per a poder-les enretirar un cop acabat el procediment)
- Herbes aromàtiques: Orenga, sajolida, farigola i romaní
- 2 bitxos
- 12 grans de pebre negre, passats pel corró
- 1 cabeça d’alls, grans d’all pelats
- 32 g de sal no iodada
Procediment
- Poseu en una cassola les herbes sense res més, a foc baix fins que deixin anar l’olor.
- Tireu-hi tot l’oli de cop, escalfeu a foc mig fins que es comenci a apropar l’ebullició però encara NO BULLI (podeu tirar-hi unes gotes del vinagre per seguir-ho bé)
- Just abans de bullir, tireu-hi el vinagre, els alls i els bitxos. Seguiu escalfant.
- Abans de que arribi a bullir, tireu-hi tots els rovellons, de mides similars, millor petits o tallats a la mida de petits. Tapeu. Abaixeu el foc per a que no arribi mai a bullir( mantingueu al voltant de 80-90 graus). Mantingueu a així, sense bullir, durant 90 minuts.
- Quan acabi el temps, apagueu el foc i, SENSE DESTAPAR, deixeu reposar 12-18 hores.
- Es guarden en frigorífic. Es poden tastar al cap de 3-4 dies. És òptim als 15-30 dies de preparació.
Comentaris
- Podeu consumir-los directament o retocar el picant, sal, etc. Enretireu les fulles de llorer. No patiu si el gust d’herbes és una mica massa fort ja que el vinagre aviat en reduirà la potència.
- Si els voleu conservar, ompliu els pots deixant espai i poseu-los a bany Maria durant 20 minuts (els mitjans) o 35 minuts (els més grans).
- La recepta es pot aplicar també a altres bolets consistents com els mataparents de cama roja (Neoboletus luridiformis, = Boletus erythropus), el pebràs (Russula delica) i el pollancró (Cyclocybe aegerita)
- Els podeu servir com aperitiu o com acompanyament d’amanides, utilitzant l’oli per amanir.