Des de les temporades inicials de Caçadors de bolets es va posar sobre la taula la disquisició de què era més recomanable si tallar la cama o arrancar el bolet sencer. La direcció del programa sempre varen confiar en el meu criteri i van deixar que decidís tècnicament aquests aspectes.
La qüestió principal era que a Catalunya hi havia el consens general de que tallar la cama del bolet és la millor tècnica per collir-los. El mateix succeïa a Estats Units (Oregon Discovery) que varen afrontar-ho tècnicament. Les dades de les primeres recerques que es varen fer indicaven el contrari: La producció en les parcel·les on es tallaven les cames era menor de les que s’arrancava.
Fa una vintena d’anys però ya disposàvem de dades rellevants que provenien d’una recerca portada a terme a Suïssa (Egli et al., 2006). I els resultats després de 31 anys de recerca eren força clars: fos l’espècie que fos, era indiferent arrancar o tallar.
Aleshores, per quina raó ens vàrem inclinar per recomanar als telespectadors d’arrancar els bolets? La resposta és: Per prudència. Arrancar el bolet sencer et permet observar estructures enterrades que ens permeten identificar un bon nombre de bolets tòxics, i alguns de mortals. En canvi, recollir els bolets tallant les cames ens poden facilitar moltes més confusions. De fet, a les classes de micologia de la Universitat obliguem als alumnes a collir els bolets sencers. Per què no traslladar aquesta costum a tots els boletaires?
Tots aquests records m’han vingut de nou quan avui m’ha arribat des de Mallorca la recomanació de veure uns videos de micologia per a tots els públics. Francesos. Us deixo l’enllaç:
Hola,
Per mi no convé tallar. Que en tallar es fa malbé on creixen. En canvi arrencant continua creixent després de collir.
Segons vaig veure a un vídeo de cultivadors en interiors, a damunt de restes de fusta, com de gírgoles.
Explicaven que per collir van arrencant, i així va bé, tornen a créixer i noves collites.
En canvi si tallaven no creixia, tornava com podrit.
No tenc referències ni enllaç des vídeo, deu fer uns anys ja…
Per ventura un tall obert contamina més ses ‘arrels’ per bacteris, o virus…
Quins dubtes i curiositats!
Salut i bones excursions,
🙂
T.